NF Fleet är ett joint venture mellan
Nordea Finance och ALD Automotive

Låt inte tvätten vänta till våren

Det finns många anledningar till varför det är viktigt att tvätta bilen året om, men till skillnad från vad många tror så är det särskilt viktigt just under vintern. Nedan har vi listat fyra anledningar till varför du inte borde vänta in våren för att tvätta bilen.

Dubbdäck river upp partiklar
På vintern utsätts din bil, utöver vanlig slask och vägsalt, också för partiklar och tjära som dubbdäcken sliter upp från vägbanan. Denna smuts fäster hårt på lacken och ökar risken för rostangrepp, och därför blir regelbunden tvätt under perioden då dubbdäck brukas ännu viktigare. 

Smuts som suttit länge, sitter kvar hårdare
Oavsett årstid stämmer detta påstående. En av de viktigaste anledningarna till att tvätta bilen regelbundet är att det går fortare och lättare att få bort smutsen om den inte suttit på lacken för länge.

Dessutom har ren lack en bättre smuts- och vattenavvisande funktion, vilket gör att snö, slask och smuts inte fastar på en ren bil i samma utsträckning som när den är smutsig.

Lacken riskerar att bli matt
Ju längre smuts, som tjära och salt från vägbanan, sitter på lacken så fräter den och bryter ner ytan som den sitter på. Oavsett om det är det yttersta lagret av vax eller bilens lack, så kommer smutsen med tiden att matta av bilens lack om den inte tvättas bort.

En ren bil är en säkrare bil
En smutsig bil syns betydligt sämre i mörker jämfört med en ren bil. Det beror på att lacken, lamporna och registreringsskylten förlorar sin reflekterande förmåga när de är täckta av smuts. Tänk även på att om registreringsskylten är så pass smutsig att den blir svårläst kan polisen utfärda böter för det.

← Tillbaka