NF Fleet är ett joint venture mellan
Nordea Finance och ALD Automotive

Resa med hund i bilen

Hela 78% av hundägarna tar med sig hunden på semestern, och när stora delar av Sverige redan slagit värmerekord i år är det därför ännu viktigare för oss att ge dig våra bästa tips på hur du reser säkert med din hund med på bilresorna i sommar.

Säkra din hund i bilen
Att ha din hund lös i bilen är olagligt, precis som människor ska hunden vara säkrad vid inbromsning – antingen i bur, med grind och galler eller med bilsele. Förutom att du riskerar din egen, och din hunds, säkerhet så kan en polis som stoppar dig med en hund lös i bilen bötfälla dig på 1500 kronor.

Använder du en bur finns det ytterligare lagar på burens minimimått i förhållande till din hunds storlek. En tumregel är att din hund ska kunna sitta ner och kunna vända sig om ostört i buren. Du kan läsa mer om reglerna för att resa med hund i bil på jordbruksverkets hemsida.

Visste du att en liten hund på 6 kg får en kraft motsvarande 800kg vid en krock i 90km/h? En schäfer på 30kg får en kraft motsvarande 1200kg bara vid 50km/h.

Gör resan bekväm
Oavsett var i bilen din hund reser behöver den ett mjukt och skönt liggunderlag. Vill du inte använda en gammal filt finns särskilda underlag som håller hunden sval och som även är smuts- och vattenavvisande att köpa. Glöm inte heller att packa med en vattenskål och vatten så du har det nära till hands under resan och inte behöver stanna vid en affär eller bensinmack vid varje stopp.

Ta många stopp
Precis som att det är viktigt för dig som förare att ta pauser i bilkörningen måste även din fyrbenta vän få komma ut ur bilen då och då. Ta ett stopp varannan timme för en kort bensträckare ute i friska luften, men kom även ihåg att räkna med tid för matpauser – både för dig och din hund.

Lämna aldrig hunden i bilen
Hundar svettas inte som vi människor och blir lätt överhettade. Fast än det är tidigt på dagen, molnigt ute och temperaturen aldrig stiger över 25 grader kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Uppmätningar gjorda i en bil parkerad en solig dag på 22 grader visade att temperaturen på kort tid överstiger 85 grader i kupén. Lämna därför aldrig din hund i bilen, oavsett hur snabbt ditt ärende är.

Ser du en överhettad katt eller hund inlåst någon annans bil? Ring direkt polisen på 114 14!

← Tillbaka