NF Fleet är ett joint venture mellan
Nordea Finance och ALD Automotive

Så blir du en ecodriver

Utöver att välja en bränslesnål eller eldriven bil är självklart bilkörningen viktig när det kommer till att ta hänsyn till miljön som bilinnehavare. Genom ett sparsamt körande, ecodriving, kan du minska din bränsleförbrukning med upp till 20%. Nedan har vi listat våra bästa tips för att hjälpa dig bli en ecodriver.

Planera din körning
Att gasa och bromsa i onödan drar mer bränsle, därför bör du ha god framförhållning och hålla ett jämnt gaspådrag. Placera blicken långt fram för att tidigt uppfatta köer och trafikljus, håll avstånd till bilen framför och rulla fram mot trafikljus och korsningar för att undvika kraftiga inbromsningar och ryckig körning.

Växla upp så snart du kan
Acceleration är det mest bränslekrävande när du kör, därför är det bäst om du kommer upp i rätt hastighet fort. Försök även att alltid att ligga på så hög växel som möjligt och hoppa gärna över växlar för att snabbt komma upp i önskad fart.

Motorbromsa
Förutom vid acceleration drar bränsleanvändningen även iväg när du bromsar. För att undvika detta kan du istället motorbromsa genom att släppa gasen helt när du ska sakta in och rulla fram, alternativt växla ner för att komma ner i hastighet. Denna taktik ska endast användas när du har god framförhållning och ett ordentligt avstånd till bilen framför, inte när du måste bromsa in fort. Rulla även alltid utan att gasa i nedförsbacke för att spara energi.

Håll rätt hastighet
Självklart är det alltid viktigt att hålla hastighetsbegränsningarna, förutom för din och andra trafikanters säkerhets skull är det vad som är bäst för miljön. Visste du att när du ökar hastigheten från 70 till 110 kilometer i timmen förbrukar du cirka 40 procent mer bränsle? Minska dina koldioxidutsläpp genom att hålla hastighetsbegränsningarna!

Undvik tomgångskörning
Tomgångskörning är en riktig miljöförstörare. Se därför till att stänga av motorn vid längre stillastående pauser såsom bomfällning eller bilköer. Av samma anledning ska du under vintersäsongen även skrapa rutorna innan du startar bilen, och inte låta den gå under tiden.

Kontrollera däcktrycket
Genom att ha rätt tryck i däcken kan bränsleförbrukningen minska med mer än fem procent. Både för mycket och för lite luft i däcken påverkar din bränsleförbrukning negativt. Med rätt däcktryck rullar bilen bättre och livslängden på däcken ökar även.

Lasta ur bilen
Kanske den självklaraste punkten av alla. För varje extra kilo onödig vikt i bilen ökar även bränsleförbrukningen. Se därför till att montera ned takboxen när du inte använder den och rensa bort onödiga saker som inte behöver ligga i bilen innan avfärd.

 

← Tillbaka