Res med hund i bil

Säkerhetsbälte, bur eller lastgaller

Även något så litet och lätt som en chihuahua kan komma att väga 256kg vid en krock i 90km/h. Därför är det viktigt att alla hundar, stora som små, sitter säkrade i bilen antingen med säkerhetsbälte eller i bur. Särskilda säkerhetsbälten finns att köpa som passar just den hundras du har, om du har plats för hunden i ett separat bilsäte. Vill du hellre ha din hund i bagageutrymmet finns istället färdiga burar specifika för djurtransport i bil. Har du ingen packning i bagageutrymmet är det enligt lag godkänt att din hund är lös i utrymmet, då behövs dock ett kraftigt lastgaller mellan baksätet och bagageutrymmet.

Komfort

Reser din hund i bur finns det krav på att utrymmet ska vara tillräckligt stort i förhållande till hundens storlek. Volymen av buren ska vara stor nog för hunden att stå upp och ligga ner i naturlig ställning. Utöver storleken är det även viktigt att underlaget är mjukt, lägg ut en filt eller tunn madrass så blir det mer trivsamt att sitta och ligga på.

Ta pauser ofta

Både för din säkerhet bakom ratten, och för din hunds välmående är det bra att ta regelbundna pauser. Lämna bilen och gå en kortare promenad, drick vatten och ät eventuellt något innan ni beger er ut på vägen igen.

Lämna aldrig din hund i bilen

Sist men inte minst (speciellt under rådande värmebölja) bör du aldrig lämna hunden ensam i bilen. Fast än det är tidigt på dagen och mulet ute kan en parkerad bil snabbt bli för varm. Hundar kan inte svettas på samma sätt som människor gör, vilket innebär att de lätt blir överhettade. Se till att storhandla innan ni ger er av och stanna för matpauser på rastplatser eller andra ställen där hundar är välkomna och därmed kan lämna bilen.

← Tillbaka