Ta ditt ansvar i trafiken - bär reflex

Reflexer borde vara en självklarhet och ingen gångtrafikant som rör sig ute på vägarna när det är mörkt borde gå utan att bära reflexer. Vi därför påminna om vikten av att bära reflexer både på landsväg, i villaområden och i städer. Det är nämligen lätt att tro att man syns där vägar är upplysta, men skuggor och annat gör att reflexer behövs även där.

Här är de tre viktigaste punkterna för att dina reflexer ska göra bäst nytta och se till att du syns i mörkret.

Bär reflexen rätt
En reflex ska gärna vara i rörelse och sitta lågt, då syns de nämligen bra även i bilars halvljus. Placera därför din reflex långt ner, förslagsvis runt ankeln eller hängandes i ett snöre från jackan. Helst ska reflexerna sitta så de syns både framifrån, bakifrån och från sidan.

Byt ut reflexen ofta
En reflex blir snabbt gammal därför ska du aldrig chansa och ge dig ut i mörkret med en gammal reflex. För att vara helt säker på att den reflekterar bra ska den helst bytas ut varje år.

Välj rätt reflex
Den faktiska effekten av en reflex beror på tre faktorer:
- hur mörk omgivningen är
- hur starkt ljuset som träffar det reflekterande materialet är
- hur kvalitén samt storleken på den reflekterande ytan är.

Kolla därför när du köper din reflex att den är märkt med ett högt CIL-värde (ett mått på reflektionsförmåga) och välj gärna en större modell så den reflektiva ytan är så stor som möjligt.

Glöm inte heller att oavsett dessa riktlinjer är en reflex bättre än ingen alls!

← Tillbaka