Salt kolafudge från Camilla Hamid

Ingredienser

3 dl vispgrädde
2,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
50 g smör
0,5 tsk flingsalt
flingsalt att garnera med

Så här gör du:

Receptet är bakat med i en form av silikonbalkar med med måtten 30×15 cm och ger ca 40 små bitar salt kolafudge.

  1. Täck en plåt eller bricka som får plats i kylskåpet med bakplåtspapper och placera dina silikonbalkar ihopsatta till en form på 30×15 cm. Använder du istället en rektangulär form med samma mått så är det bara att fodra den med bakplåtspapper.
  2. Ha ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp till 120 grader, rör om försiktigt då och då men skrapa inte i botten på kastrullen.
  3. Grovhacka den vita chokladen om du inte använder chokladknappar. Ta bort kastrullen från värmen och ha ner chokladen, smöret och 0,5 tsk flingsalt. Rör om tills chokladen och smöret smält helt och hållet och du har en jämn fudgesmet.
  4. Häll upp smeten i formen, bre ut i ett jämnt lager, garnera med flingsalt och ställ i kylskåpet för att stelna i ca 30 minuter. Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara fudgen i en lufttät burk i kylskåpet eller skafferiet.

Njut!

Tips!

  • Fudgen håller sig i minst 2 månader om de förvaras i lufttät burk i rumstemperatur. Ännu längre om de förvaras i kylskåpet. Slå in i smörpapper så klibbar de inte ihop.
  • Gör vegansk salt kolafudge genom att byta ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att vispgrädden du använder är vispbar (den ska dock inte vispas upp innan du har ner den i kastrullen).

← Tillbaka