Sötsalt kolafudge med inspiration från Camilla Hamid

Ingredienser

3 dl vispgrädde 
2,5 dl strösocker 
3 tsk vaniljsocker 
1 dl ljus sirap 
100 g vit choklad (grovhackad eller chokladknappar)
50 g smör 
0,5 tsk flingsalt 
Eventuellt flingsalt till garnering

Receptet ger ca 40 bitar

Så här gör du:

Klä en form (30x15 cm) med bakplåtspapper och plocka fram alla ingredienser.

  1. Häll ner vispgrädde, strösocker, vaniljsocker och ljus sirap i en tjockbottnad kastrull. Låt smeten koka tills den är 120 grader, rör om försiktigt emellanåt men undvik att skrapa i botten av kastrullen.
  2. Ta bort kastrullen från spisen och tillsätt choklad, smör och flingsalt. Rör om tills allt smält helt och du har en jämn smet i kastrullen.
  3. Häll upp fudgesmeten i formen och jämna ut till ett jämnt lager. Garnera eventuellt med flingsalt och ställ sedan i kylen för att stelna. Det tar ca 30 minuter. 
  4. Skär upp i ca 40 bitar, servera direkt och njut! 

Tips!

  • Du kan förvara dina sötsalta kolafudge i en lufttät burk upp till två månader i rumstemperatur eller ännu längre i kylskåpet. För att undvika att bitarna klibbar ihop kan du slå lite smörpapper runt dem. 
  • Vill du göra en vegansk variant av sötsalt kolafudge byter du ut vispgrädde, smör och vit choklad mot växtbaserade motsvarigheter. Viktigt att grädden är vispbar, även om den inte ska vara vispad innan den tillsätts i kastrullen.

← Tillbaka