Sveriges nya miljöstrategi: Elbilar ett måste för myndigheter från 2030
I en markant satsning på att minska transportsektorns miljöpåverkan har den svenska regeringen fastställt nya miljökrav för statliga myndigheters fordon. Dessa nya riktlinjer gör det obligatoriskt för alla statliga myndigheter att använda helt utsläppsfria fordon från och med år 2030, vilket positionerar Sverige som en pionjär i övergången till en helt elektrifierad fordonsflotta.
Regleringen kommer att genomföras i flera steg, där myndigheterna stegvis måste anpassa sig till allt striktare miljökrav. Redan från den 1 juni 2024 måste nya bilar som köps eller leasas av statliga enheter uppfylla följande krav: de får högst släppa ut 50 gram koldioxid per kilometer och måste hålla sig inom 80 procent av de gällande gränsvärdena för kväveoxider och partiklar vid typgodkännande. Dessa bilar kan även drivas med fordonsgas.
Förändringarna tar ytterligare fart från den 1 januari 2026, då nya fordon som anskaffas av myndigheterna måste ha nollutsläpp av koldioxid. Från och med den 1 januari 2030 behöver alla nya fordon som köps, leasas, hyrs eller används för taxiresor av statliga myndigheter vara helt fria från koldioxidutsläpp.
Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson förklarar att detta beslut "ger statliga myndigheter och företag tydliga och långsiktiga förutsättningar för omställningen av den statliga fordonsflottan till nollutsläpp".
I takt med att både den offentliga och privata sektorn rör sig mot ett mer hållbart transportsystem, är det viktigt att göra övergångsprocessen så enkel som möjligt. NF Fleet är här för att underlätta denna övergång genom att erbjuda skräddarsydda leasinglösningar som uppfyller både dagens och morgondagens miljökrav. Med vårt nyligen utökade utbud av samarbetspartners som tillhandahåller laddningslösningar, vill vi förenkla och främja övergången till en grönare fordonsflotta. För att läsa mer om våra hållbara mobilitetslösningar kan du klicka här.