NF Fleet är ett joint venture mellan
Nordea Finance och ALD Automotive

Nedsläckning av näten kan påverka bilfunktioner

Nedsläckningen av näten för 2G och 3G har inletts och förväntas pågå till 2025. Detta visar på ett teknikskifte, lite som en teknologisk manifestation av "out with the old, in with the new". I olika nyhetskanaler varnas det för att den kommande nedsläckningen kan resultera i förlust av våra bilars funktioner.

Vissa bilmodeller, huvudsakligen äldre, har särskilda funktioner som förlitar sig på användandet av 2G- och 3G- modem. Funktioner som fjärrstyrning av lås och motorvärmare samt möjligheten att ringa nödsamtal är några av dessa. Effekterna kommer därmed att variera beroende på bilmodell och tillverkarens förberedelser inför övergången.

Om din bil är tillverkad 2020 eller senare finns det inget skäl till att oroa sig, inte heller om du kör en Kia eller Mitsubishi. De flesta biltillverkare verkar dessutom ha ambitioner om att erbjuda uppgraderingar till de som kör äldre modeller. Sammantaget behöver inte situationen vara så oroande, och majoriteten av våra förare kommer antagligen inte märka någon skillnad.

← Tillbaka