NF Fleet är ett joint venture mellan
Nordea Finance och ALD Automotive

Lämna aldrig hunden i bilen i minusgrader

När det är minusgrader ute behöver hundar röra på sig ordentligt för att kunna hålla en normal kroppstemperatur. Därför kan det begränsade utrymmet i en bil, i kombination med att temperaturer faller fort i en bil som står stilla på vintern, vara livshotande för en hund.

Varm i rörelse
Gemensamt för alla raser är att hundens förmåga att hålla värmen är mycket bättre om den tillåts hålla sig i rörelse – därför klarar sig en hund bra på en långpromenad i -15°C men inte stillasittande i en bil strax under 0-strecket.

Varmt underlag och täcke
Särskilt under vintern, när det är kallt ute, är det viktigt att se till att hunden inte behöver sitta direkt på kallt eller fuktigt underlag i bilen. Hjälp till att isolera mot kylan genom att bädda med filtar eller fällar i material som inte drar åt sig fukt. Har du en frusen hund, eller en hund med tunn päls, kan det också vara en bra idé att låta hunden ha täcke på i bilen.

Dessa regler gäller för hund i bil, året om

  • Lämna aldrig hunden utan tillsyn i fordonet om utomhustemperaturen kan gå över +25°C eller under -5°C.
  • Under transport ska hunden rastas och få vatten minst var sjätte timme.
  • Hunden får inte förvaras permanent i ett fordon och högst 3 timmar enligt huvudregeln.
  • Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.
  • Du får transportera ett sjukt eller skadat djur till veterinär om transporten är brådskande även om du inte uppfyller kraven
  • Läs alla Jordbruksverkets riktlinjer för transport av husdjur här

← Tillbaka